Herkesin vardır gitmek istediği bir ülke. Yurt dışına gitmek farklı yerlere görmek, seyahat etmek, farklı kültürler tanımak birçoğumuzun istediği bir eylemdir.
Buna ek olarak bazılarımız da seyahat amaçlı değil de iş amaçlı ya da direkt olarak oturum amaçlı yurtdışına gitmeyi hedeflemektedirler. Ancak hepimizin de bildiği gibi birçok ülke Türk vatandaşları için vizeyi şart koşmaktadır. Bu vize işlemleri bazen çok kolay sürse da çoğu zaman can sıkıcı olabilmektedir. Burada size düşen seyahat amacınıza yönelik en uygun vize türünü seçip konsolosluğun istediği evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlamaktır. Bu yazımız, yurtdışına gitmek isteyen Türk vatandaşlarının vize işlemleri ile ilgili bilgi verecektir. Konunun meraklıları için umarım yazımız faydalı olur.
Yurt dışına gitmek için vize almamız gerektiğini aktardık. Tabii ki vizesiz gidilebilecek ülkeler de mevcuttur. Ancak konumuzun içeriği gereği vize işlemleri gerektiren ülkeleri baz alarak aktarmaya çalışacağız.
Vize almak için en temel şart tabii ki herkesin de bildiği gibi pasaporta sahip olmaktır. Pasaport, ülke dışına rahatça seyahat edebilmek için en gerekli belgedir. O sebeple vize başvuru esnasında pasaportunuzun olması işlerinizi daha hızlı gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.
En önemli şart, vize almak isteyen vatandaşların gitmek istedikleri ülkenin Türkiye’deki konsolosluklarından randevu alıp vize işlemlerini başlatmalarıdır. Bazı ülkeler internet üzerinden yapılan vize başvurularını kabul ederken bazıları da sınırda vize işlemlerini şart koşmuştur. Bazıları ise konsolosluklardan yapılan vize başvuruları dışında başka başvuru kabul etmemektedir.
Pek çok konsolosluk vize sırasında farklı evraklar isteyebilmektedir. Yani vize sırasındaki hazırlayacağınız evraklar gideceğiniz ülkeye göre değişkenlik arz edebilir. Ancak çoğu ülkenin ortak istediği bazı evraklar şunlardır:
Bu evrakları ister kendiniz isterseniz bir acente yoluyla hazırlayabilirsiniz. Bununla ilgili acenteler bu vize sürecini takip ettikleri için sizin daha kolay bir vize süreci geçirmenize katkı sağlar.
Yukarıda aktarılan evrakların eksiksiz ve doğru olması gerekmektedir. Aksi takdirde başvurunuz olumsuz sonuçlanır ve vize işlemleri için ödediğiniz miktarı da geri alamazsınız.
Vize almak ücret de ödemelisiniz. Gerek hizmet bedeli gerekse vize işlemleri için ödeme yapmak vize işlemlerinin şartlarından biridir. Vize ücretleri gidilen ülkelere göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple sabit bir vize ücretinden burada bahsetmeyeceğiz. Dilerseniz gitmek istediğiniz ülke ile ilgili internet üzerinden araştırma yapabilir ya da daha kesin bir bilgi almak için konsolosluklara iletişim kurabilirsiniz.
Vize başvurularınızın sonuçlanması seyahat etmek istediğiniz ülkenin konsolosluklarına göre değişkenlik gösterebilmektedir bazı ülkeler çok kısa bir sürede size vize verse de bazıları bu süreyi daha da uzayabilmektedirler. Avrupa ülkelerine gitmek isteyen Türk vatandaşları Schengen vizesi başvurusu yaptıklarında bu süre minimum 2 hafta maksimum 1 ayda sonuçlanırken, Uzakdoğu ülkelerine yapılan başvurularda bazı konsolosluklar başvuru kararlarını 1 hafta içerisinde sonuçlandırmaktadır. Bu saydıklarımız konsolosluk yoluyla yapılan vize başvuruları için geçerlidir.
Yukarıda saydığımız internet yoluyla başvurulan ya da sınırda vize yöntemleri belki daha da kısa bir sürede vize almanızı sağlayabilir.
Yaptığınız vize başvuruları olumlu sonuçlanabileceği gibi bazı durumlarda olumsuz da sonuçlanabilir. Bunun en temel sebebi konsolosluklara eksik evrak sunmak, sahte bilgilerle Konsolosluğu oyalamak ya da konsolosluğun güvenini alamamaktır. Çünkü konsolosluklar başvuru amacınıza uygun hareket edip etmediğinize dikkat etmektedirler. Bu sebeple konsolosluklarda sakin ve dürüst olmaya oldukça önem gösterin. Ret almanız durumunda bir seyahat acentesi yoluyla tekrar başvuru yapmanız işinizi daha kolay hale getirecek paranızın da boşa gitmesini engelleyecektir.
Anahtar Kelimeler: vize işlemleri, pasaport, konsolosluklar, vize evrakları