Türkiye Deniz Canlıları Müzesi 50 yıllık dostları buluşturdu | Nabiz Gazetesi
Nabiz Gazetesi

Türkiye Deniz Canlıları Müzesi 50 yıllık dostları buluşturdu

Türkiye'de tek olma özelliğine sahip içerisinde binlerce deniz canlısını barındırdığı Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde kış bakımı yapıldı....

17 Eylül 2022 993 okunma
Türkiye Deniz Canlıları Müzesi 50 yıllık dostları buluşturdu

Türkiye’de tek olma özelliğine sahip içerisinde binlerce deniz canlısını barındırdığı Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde kış bakımı yapıldı. Müzeyi bakım sonrası ziyaret eden, müzenin kuruluşu zamanından balıkları satan Hakkı Kaptan şaşkınlığını gizleyemedi.

İçerisinde binlerce mumya balığın bulunduğu Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde kış bakımı tamamlandı. Öğrencilere müze ile ilgili çağrı yapan müze kurucusu Kenan Balcı: ‘Mumyaların bakımlarını tamamladık. Öğrenciler öğretmenlerinin verdiği ödevi, balıkları inceleyerek rahatlıkla yapabilir. Müzeye girişler ücretsiz. Ulaşımı da kolay. Yerimiz Beylikdüzü’nde dedi.

50 YIL ÖNCE YAKALANAN BALIKLAR MUMYALANDI

Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ni ziyarete gelen müzenin ilk balıklarını satan Hakkı Kaptan müzenin son halini görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Mumya balıklar karşısında hayrete düşen Hakkı Kaptan: ’45-50 yıl önce İstanbul Boğazı’nda tuttuğumuz balıkları şu anda karşımda görüyorum. Şaşkınlık içerisindeyim. Kenan bey o zamanlar balıkları bizden satın alıp etini müşterilere satıp iskeletini mumyalayacağını söylerken bize şaka geliyordu. Balık durduğu zaman kokar, bozulur nasıl mumyalayacaksın diye sorardık. Fakat şimdi köpekbalılarını, orkinosları, vatozları görünce Kenan beyin yaptığı işe hayran kaldım. Kendisini tebrik ediyorum’ dedi.

BALIKLARI GÖREN İNANAMIYOR

Hakkı kaptanı gördükten sonra duygulanan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Kenan Balcı: ‘Reisimi görünce çok heyecanlandım. 50 yıl önceki gençliğim geldi aklıma. Reis’ten bu büyük balıkları alırken derdim ki etini müşterilere satacağım iskeletini de mumyalayacağım. Bana kızardı balık kokar çürür derdi. Gerçekten kimse yapacağımıza inanamıyordu. Allah’ın yardımıyla başarıyla ulaştı. Her gelen müşteri balıkları incelediğin de tahtadan yapılmış yada plastik sanıyorlar. Bu müze sayesinde denizlerimizin öneminide anlatıyoruz. Denizler tükenmeyen madenlerimiz ekmeden biçtiğimiz tarlalarımız. Balık anne sütü ile eşdeğer. Anne sütünden sonra yıpranan dokuları onara tek basın kaynağımız balık‘ şeklinde konuştu.

MÜZEYE ZİYARETÇİ AKINI

Edirne’den Kars’a Türkiye’nin her noktasından müzeyi ziyarete geldiklerinin altını çizen Kenan Balcı: ‘.Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde 300 ton balık bulunmaktadır. En küçük hamsiden, 1,5 ton köpekbalığına kadar binlerce deniz canlısı var. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne giriş ücretsizdir. Edirne’den Kars’a her bölgeden vatandaşlar müzeyi incelemeye geliyor” dedi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ