Esencan farkındalık yarattı | Nabiz Gazetesi
Nabiz Gazetesi

Esencan farkındalık yarattı

1-31 Ekim haftası Meme Kanseri farkındalık haftası olması nedeniyle Esencan Hastanesinde bir panel düzenlendi. Hastanenin Genel Müdürü...

28 Ekim 2021 54 okunma
Esencan farkındalık yarattı

1-31 Ekim haftası Meme Kanseri farkındalık haftası olması nedeniyle Esencan Hastanesinde bir panel düzenlendi. Hastanenin Genel Müdürü aynı zamanda Dr. Öğretim Üyesi Atakan Özkan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, hastalığın seyri hakkında konuklara bilgi verildi. Esencan Hastanesi konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe doktorlar, yöneticiler ve hastane çalışanları da katılarak bilgi edinme şansını yakaladılar.

 

Programın öncesinde meme kanseri teşhisi konulan hastaların yaşadıkları süreci anlatan bir slayt ile başlatıldı. Türkiye’nin değişik yerlerinden hatta yurt dışından da bu tedaviyi gören hastaların sağlık durumları hakkında bilgilerin aktarıldığı slayttın ardından Atakan Özkan erken teşhisin önemine değindi.

 

Erken teşhis hayat kurtarır sözümüzü ciddiye alınız’

 

Özkan, ‘ Yaşam boyunca her 8 kadından birinde meme kanseri görülmesi olasılıktır. Yaş ilerledikçe meme kanseri görülme olasılığıda artar. Ben genç yaştayım bende tümör olmaz diye bir şey yoktur. Özellikle bazın hastalarda genç yaşta görülebilmekte ve hatta son zamanlarda bunların agresif olduklarını söyleyebiliriz. Bu kanser çeşidinin en büyük riski ise genetik süreç oluşturmaktadır. Biliyoruz ki genç yaştaki hastalardaki ailelere baktığımızda annemizde, babamızda, teyzelerimizde, kızkardeşlerde eğer kanser varsa bunların alt nesile geçme oranları fazladır. Doğum yapmamış ve emzirmemiş bayanlarda meme kanseri görülme riski daha fazladır. Bunların yanı sıra biliyorsunuz çağımızın en büyük hastalığı obezitedir. Obezite birçok şeye sebep oluyor. Bunların başında şeker, tansiyon ve kalp problemleri gibi ama araştırmalarda obez bayanlarda daha zayıf kişilere oranda daha sıklıkla görüldüğü ortaya çıkmıştır. Bizlere bu konularda gelen en büyük soru ise kanserden korunabiliyor muyuz? Ne yazık ki kanseri önlemeniz mümkün değil.’ Dedi.

 

Gönlünüz rahat olsun, kurumumuzda meme kanseri cerrahi ameliyatları yapılıyor

 

Op. Dr. Öğretim Üyesi Atakan Özkan konuşmasının devamında ise hastanelerinde bu ameliyatları yapabildiklerinin altını çizdi. Özkan, ‘Kanserde sadece yapabileceğimiz şey şu; zamanında kontrollerimize gidersek ve erken teşhis yapılmış olursa ve tedaviyi de tamamlarsak kurtulma olasılığımız her zaman vardır. Kendimizi sürekli olarak tedaviler ederek, bizim dikkatimizi çeken bir durum olduğunda da hemen hekimimize başvurmalıyız. 20 yaşından itibaren herkesin kendi kendini muayene etmesi gerekiyor. Bununla beraber 40 yaşından sonra her bayan yılda 1 kez mamografi çektirmekle mükelleftir. Mamografi çektirmek istemeyen hastalarla da karşılaşıyoruz. Kafalarda şu soru oluyor; mamografi çektirirsem kanser olur muyum? Burada aldığınız radyasyon oldukça düşük ölçekte oluyor. Bununla da kanser olmak söz konusu değildir. Bizim özellikle şunu bilmemiz gerekiyor. Burada bilinmesi gereken en önemli şey şudur; erken teşhis’dir. Bunun içinde yolların ne olduğunu söyledik. Lütfen kontrollerinizi düzenli yapalım. Biz Esencan Hastanesi olarak bu ameliyatları burada yapabiliyoruz. Cerrahi olarak tüm ekipmanlar ve son teknoloji imkânlarımız mevcuttur. Bununda ayrıca bilinmesinde fayda var” dedi.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ