Balkondaki görünmez tehlike | Nabiz Gazetesi
Nabiz Gazetesi

Balkondaki görünmez tehlike

Kumrular her yıl yavrulama dönemlerinde balkonlara, klimalara, saksılara, araba sileceklerinin arasına girip yuva kuruyor. Bu yuvaları bozmak...

15 Ekim 2022
Balkondaki görünmez tehlike
Balkondaki görünmez tehlike: Kumru yuvadan uçunca bile risk devam ediyor

Kumrular her yıl yavrulama dönemlerinde balkonlara, klimalara, saksılara, araba sileceklerinin arasına girip yuva kuruyor. Bu yuvaları bozmak istemeyen vatandaşlar da onlar yuvadan uçana kadar, klimasını çalıştırmıyor, aracını kullanmıyor, balkonlarını onlarla paylaşıyor ancak uzmanlardan önemli uyarılar var…

Son zamanlarda klimaların kuytu köşelerine, park halindeki araçların sileceklerine, balkonlara, saksılara, pencere kenarlarına yuva yapan kumruların haberlerini çok sık duymaya başladık.

İnsanların kumrulara karşı genelde şefkatle yaklaştığı da biliniyor. Kumruların yavrulamaları, yavrularını beslemeleri ve miniklerin zamanı gelince yuvadan uçup gitmeleri kalplerimizi ısıtıyor. Ancak kumruların geride bıraktıkları yuvaları önemli riskler taşıyor.

Peki nasıl?

 

Balkondaki görünmez tehlike: Kumru yuvadan uçunca bile risk devam ediyor

Fotoğraf: Prof. Dr. Ali Erdoğan’ın ders verdiği sırada projeksiyon makinesi üstünde dersi dinleyen davetsiz öğrencisi… 

• Bu sevimli kuşlar neden insanların olduğu yerleri tercih ediyor? 

• Evde, balkonda, pencerede kumru yuvası ile yaşamak sağlıksız mı?

• Yuvalarda yaşayan kırmızı kuş bitleri bize zarar verir mi?

• Kumrular uçtuktan sonra yuvalarına ne yapmak gerekir?

Sayıları gittikçe artan, önceden sadece birkaç ilde görülürken şimdilerde ülkemizin her yerinde bulunan kumrularla ilgili Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ornitolog-Ekolog Prof. Dr. Ali Erdoğan ve Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk.

Neden kumrularla ilgili haberleri daha sık duymaya başladık? Sayılarında bir artış mı yaşanıyor? 

Prof. Dr. Ali Erdoğan, küçük kumru türünün son 10 yılda anormal bir popülasyon artışı yaşadığını ve insanlarla etkileşiminin çok arttığını söyledi ve ekledi:

“Onlara iyi bakan, besleyen ve koruyan vatandaşlar olduğu gibi onlardan rahatsız olanlar da oldukça fazla. Alerjik rahatsızlıklara yol açan canlıların önemli bir bölümü kuşların tüylerinde yer alıyor ve bu ektoparazitler yuvalar nedeniyle evlerin iç kısımlarına da ulaşarak sorunlar yaşanmasına neden olabiliyor.”

Bu durumun sadece küçük kumru için değil, serçe, kırlangıç, güvercin gibi konutlarda yuvalanan diğer kuşlar için de geçerli olduğunu belirten Erdoğan, işgalci bir tür olan küçük kumruların birçok kent ve köyde hızla çoğalarak baskınlığını artırdığını ifade etti.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ