İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde eğitim gören 8 öğrenci, Isparta’nın Sütçüler İlçesi’nde bulunan Çobanisa Köyü İlkokulu’nda İyileştirme Projesi başlattı. Köyde yaşayan kadın ve çocukların da yardım ettiği projede okulun yürüyüş yolundan bina cephesine kadar her yeri yenilendi. Bu vesileyle Çobanisa İlkokulu öğrencileri, artık okullarına rahatça gitmeye başladı.
Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü üçüncü sınıfta eğitim görmekte olan sekiz öğrencinin girişimiyle 2021-22 Bahar dönemi sonunda başlayan ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ile Mimarlık Bölüm Başkanlığı’nın desteğiyle devam eden proje, 25 Temmuz-6 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirildi.
İstanbul Kültür Üniversitesi’nin ve sponsorların katkılarıyla Çobanisa Köyü İlkokulu’nun önce ihtiyaçları tek tek tespit edildi. Alana gitmeden önce Mimarlık Bölümü öğrencileri, öğretim elemanlarının yürütücülüğünde çeşitli tasarımlar yaparak projeler hazırladı. Köydeki uygulama sürecinde okulun oyun parkı alanı yenilendi, bitki ve ağaç ekimleri gerçekleştirildi.
Öğrencilerin kendi tasarımları olan oyun istasyonları yapıldı, alandaki yaya dolaşımını kolaylaştırmak için bir rota uygulandı, anaokulu ve ilkokul binalarının cephelerinde iyileştirme ve renklendirme yapıldı, iç mekanlarda zemin ve duvarlarda iyileştirmeler yapıldı ve köyün çocukları için toplanan bazı yeni eşyalar, kitaplar ve hediyeler teslim edildi.
6 Ağustos günü Çobanisa Köyü’nde; İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü araştırma görevlileri ve öğrencileri, köydeki öğrenciler ve veliler keyifli bir buluşma gerçekleştirdi ve proje tamamlanmış oldu.
“ÇOCUKLARIMIZ ŞEHİR ÇOCUKLARIYLA EŞİT HALE GELDİ”
Çobanisa Köyü Muhtarı Mahmut Çelik, “Öğrenciler bize çok güzel şeyler yaptı. Mesela çevre düzenlemesini komple yenilediler. Çocuklarımıza oyun parkı yaptılar. Ana sınıfımızı komple yenilediler. Okulumuzun iç dış cephesini komple boyadılar. Oyun alanları ve peyzaj çalışması yaptılar. İnanın ki çocuklarımız artık şehirdeki çocuklarla aynı eşit. Köy halkı da öğrencilerle çalıştı. Çocukların yeni okullarını gördüğündeki sevinç ise anlatılmaz, yaşanır. Çocuklarımız köyde yaşadıkları için ilk defa böyle bir şey gördü. Bu yüzden hem duygusallığı, hem de sevinci bir arada yaşadılar. Çocuklar artık okula koşarak geliyor. Bu tür projelerin çok verimli olacağını düşünüyor ve devam etmesini diliyorum. Üniversiteye de çok teşekkür ederim” dedi.
“GELECEK YIL BENZER PROJELERE DEVAM EDECEĞİZ”
İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ise “Mimarlık eğitiminin sadece okulda öğrenilenlerle bitmemesi gerekir. Bu tür sosyal içerikli projeler, öğrencilere büyük katkı sağlıyor. Birçok firma bu projede bize sponsor oldu. Hatta öğrencilerimizden birinin babaannesi, Çobanisa Köyü’nün bağlı olduğu Sütçüler İlçesi’ndeki evini öğrencilerimize, çalışmaları boyunca açarak sponsorlarımız arasına girdi. Bu tür girişimlerimiz önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Gerek mimarlık, gerekse iç mimarlık bölümündeki hocalarımız ve öğrencilerimiz ile bunun için çalışmalar da başlattık. Bundan sonraki aşamalarda daha da geliştireceğiz” diye konuştu.
“ÇAMUR İÇİNDE OKULA GİDİP GELİYORLARDI”
Okulda gerçekleştirilen çalışmalardan önce, köy çocuklarının yollardan dolayı çamur içinde okula gidip geldiğini belirten Prof. Dr. Dostoğlu, “Orada öğrencilerimiz, rahatlıkla yürünebilecek yollar yaptı. Her bir noktada öğrencilerin durabileceği noktalar sağlandı ve oyun alanı tümden yenilendi. Okulun içi ve dışı boyandı. Binaya yönelik çeşitli dolaplar getirildi. Muhtar Bey de çok bize destek oldu. Biz bu çalışmadan dolayı gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.