Yapımı Yedi Yıldır Süren, Televizyon Kuruluşlarının Sayısal Ortak Yayınını Sağlayarak İstanbul Çamlıca’daki Yansıtıcı Anten Kirliliğine Son Verecek Olan Büyükçekmece’deki 15 Metresi Yer Altında Kalan 217 Metrelik Televizyon Kulesinde Teknolojik Yaşam Başladı.
Yapımı yedi yıldır süren, televizyon kuruluşlarının sayısal ortak yayınını sağlayarak İstanbul Çamlıca’daki yansıtıcı anten kirliliğine son verecek olan Büyükçekmece‘deki 15 metresi yer altında kalan 217 metrelik televizyon kulesinde teknolojik yaşam başladı.
TRT’nin İtalya’ya sayısal yayın yapmaya başladığını AVEA’nın da linklerden yararlandığını söyleyen kulenin yapımcısı Endem İnşaat’ın sahibi Naci Endem, ‘ Türkiye, dijital de dediğimiz sayısal yayına geçiyor. Televizyon yayınları için en uygun ortamı hazırlıyoruz. 30 metre çapındaki döner restoranı, hemen üzerindeki seyir terası, konser salonu ve diğer sosyal birimleriyle kulemiz, İstanbul’un simgesi’ dedi.
8.6’LIK DEPREME DAYANIKLI: Endem’in verdiği bilgiye göre televizyon kulesi Türkiye’nin en yüksek kulesi. Yapıldığında dünyanın 12. yüksek binasıydı, şimdi ise 17. Kulenin, giriş katında 1900 kişilik konser salonu bulunuyor. İki camdan seyir katının yapılmakta olduğu kulenin 153’üncü metresinde ise, bir döner restoran yer alacak. 500 kişiye hizmet edecek restoran 360 derecelik dönüşünü 1 saatte tamamlayacak. Kuleye 24 kişilik, saniyede 4 metre hızla giden 2 asansörle çıkılacak. Endem, ‘Allah göstermesin bir deprem olursa, ben burada olmayı tercih ederim’ diyor. 1972’de Çamlıca Kulesi’ni de 8 ayda yapan, TRT’ye yurt çapında 27 kule inşa eden Naci Endem, ‘Telekomünikasyon Kurumu, frekans planlamasını yaptı. RTÜK tahsisi yapacak, ihale bekleniyor. Ortak yayına geçildiğinde, Çamlıca ve bu kule ile İstanbul’un tümü sayısal olarak, yayınları net izleyebilecek’ dedi.
30 MİLYON DOLAR HARCANDI: Büyükçekmece‘de mezarlığın kaydığı haberleri üzerine, kulenin de kaydığı iddialarının basında yer aldığını hatırlatan Naci Endem, kayanların dolgu alanına yapılan mezarlar olduğunu belirtti. Endem, ‘Kuleyi yaparken, zemine 5 sondaj yaptık. Kulenin etrafında İstanbul Üniversitesi’nden bir ekibe inceleme yaptırıp, rapor tutturduk. Bugüne kadar 30 milyon dolar harcadığımız bir yapının, önceden hesaplanmamış hiçbir şeyi yok’ dedi.