2.El otoda 6+6 kuralında yeni oyun! | Nabiz Gazetesi
Nabiz Gazetesi

2.El otoda 6+6 kuralında yeni oyun!

Sıfır araçlardaki fiyat artışının önüne geçmek için 15 Ağustos’ta 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirilmişti.6...

16 Ekim 2022 28 okunma
2.El otoda  6+6 kuralında yeni oyun!

Sıfır araçlardaki fiyat artışının önüne geçmek için 15 Ağustos’ta 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirilmişti.6 ay ve 6 bin kilometre şartının bazı noter ve ekspertizler tarafından uygulanmadığı ortaya çıktı. Bazı noterlerin kilometrede belge görmeden sözlü beyanla işlem yaptığı, ekspertizlerin de müşteriler için satışa uygun şekilde kilometre yazdığı belirlendi.

6+6 kuralında yeni oyun! İşin içinde bu sefer noter ve eksperler var - Sayfa 1
Advertisement

Ticaret Bakanlığı, sıfır araç fiyatlarında yaşanan artışın önüne geçmek için kolları sıvamış, 6 ay ve 6 bin kilometre şartının uygulanacağı açıklanmıştı. 15 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren şartın bazı noter ve ekspertizler tarafından uygulanmadığı ortaya çıktı.

18

6+6 kuralında yeni oyun! İşin içinde bu sefer noter ve eksperler var - Sayfa 2
Advertisement

SÖZLÜ BEYAN OYUNU
Yeni Şafak’ın haberine göre Yasal olarak noterler aracılığıyla yetki belgesi olsun ya da olmasın ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan herkesin, her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü bulunuyor. Bu maddeyi ihlal eden bazı noterler alıcı ve satıcının sözlü beyanını esas alarak ve aykırı işlem yaparak devri gerçekleştiriyor.

28

6+6 kuralında yeni oyun! İşin içinde bu sefer noter ve eksperler var - Sayfa 3
Advertisement

ALICI VE SATICININ İSTEDİĞİ OLUYOR
TSE standartlarına uygun bazı ekspertizlerde ise durum tamamen alıcı ve satıcının isteğine bağlı olarak gelişiyor. Yasal şartlara uymayan söz konusu aracın kilometresi yine alıcı ve satıcının isteği üzerine kanuna uygun olarak düzenleniyor. Ekspertizlerin işaret ettiği ve düzenlemede yer alan TSE belgesi yalnızca ekipmanların uygunluğunu denetlerken, bu tip özel işletmelerin yasa dışı işlemlerle zorunluluğa gelir uğruna uymadığı anlaşılıyor.

38

6+6 kuralında yeni oyun! İşin içinde bu sefer noter ve eksperler var - Sayfa 4

İŞİ EŞ DOST ÜZERİNDEN GÖTÜRÜYORLAR
Galericilerin ise yasal düzenlemeyi göstere göstere internet sitesi üzerinden deldiği gibi al-sat işine tanıdık eş dost üzerinden devam ettiği de tespit edildi. Yıllık 3 araç alım satımı yapabilen bireysel alıcı ve satıcıları kullanan galeri ve diğer kapsamda olan işletmeler, bunun yanında para ile de gayri yasal işlemleri gerçekleştiriyor.

48

6+6 kuralında yeni oyun! İşin içinde bu sefer noter ve eksperler var - Sayfa 5

Alım satım işi yapmayan birçok vatandaşa para teklif eden galericiler devir ve tüm işlemlerini bu şekilde hallediyor.

58

6+6 kuralında yeni oyun! İşin içinde bu sefer noter ve eksperler var - Sayfa 6

300 BİN LİRA TORBA KANUNDA
Ticaret Bakanlığı’nın yasal düzenlemeyi duyurduğu 15 Ağustos tarihinden ve esneklik tanıyarak 15 Ekim’den itibaren takibe aldığı ikinci el ve sıfır araç işi yapan ticari unvana sahip galerici, şirket ve işletmeler bir bir dosyalanıyor.

68

6+6 kuralında yeni oyun! İşin içinde bu sefer noter ve eksperler var - Sayfa 7

Hem internet hem de fiziki satışa konu olan yasa dışı araç alım satımı yapanları tespit eden ve araç başına 300 bin liraya kadar ceza kesecek Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Torba Kanun teklifinde yer alıyor.

78

Advertisement
6+6 kuralında yeni oyun! İşin içinde bu sefer noter ve eksperler var - Sayfa 8

Komisyondan geçerek onaylanacak düzenlemeyle birlikte Bakanlık geçmişte tespit ettiği ihlallerin yanı sıra güncel tespitlerle birlikte cezai işlemlere hız verecek.

88

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ