YA İSTANBUL DEPREME HAZIRLANACAK, YA DA 1 MİLYON MEZAR KAZILACAK | Nabiz Gazetesi
Nabiz Gazetesi

YA İSTANBUL DEPREME HAZIRLANACAK, YA DA 1 MİLYON MEZAR KAZILACAK

Halk TV’de Şirin Payzın tarafından hazırlanan ve on belediye başkanı ile Prof.Dr.Naci Görür’ün katıldığı Deprem Özel programında İstanbul’un durumu masaya yatırıldı. Programda en çarpıcı tespitlerden biri Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’den geldi. ‘Ya İstanbul’u depreme hazırlayacağız, ya da 1 milyon mezar kazacağız”

16 Kasım 2020 95 okunma
YA İSTANBUL DEPREME HAZIRLANACAK, YA DA 1 MİLYON MEZAR KAZILACAK

Halk TV’de Şirin Payzın tarafından hazırlanan ve on belediye başkanı ile Prof.Dr.Naci Görür’ün katıldığı Deprem Özel programında İstanbul’un durumu masaya yatırıldı. Programda en çarpıcı tespitlerden biri Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’den geldi. ‘Ya İstanbul’u depreme hazırlayacağız, ya da 1 milyon mezar kazacağız”

Halk TV’de Şirin Payzın ile Deprem Özel programına Prof. Dr. Naci Görür ile İstanbul’un 10 ilçe belediye başkanı katıldı.

“İstanbul depreme hazır mı?” sorusuna yanıt aranırken, megakentin hangi tehlikelerle karşı karşıya olduğu ve neler yapılabileceği konuşuldu.

“İstanbul’da en az 7,2 en çok 7,6 büyüklüğünde deprem bekliyoruz”

Yer Bilimci Naci Görür, “İstanbul depremle yeni tanışmayacak. Istanbul genellikle 7 ve üzeri depremlerle sınanmış, genellikle o dönemin nüfusuna göre ağır darbeler almıştır. İstanbul’daki bütün tarihi eserler ya yıkılmış ya da zarar görmüş, sonrasında restore edilmiştir. İstanbul’da olacak deprem 7.2 ile 7.6 arasında değişecek. En küçüğü bile düşünemeyeceğimiz tahribatı oluşturacak” ifadelerini kullandı.

Belediye başkanları ilçelerdeki durumu anlattı

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli: Her deprem olduğunda konuşuyoruz. Depremin nerede olduğunu vs. Konuşuyoruz ama bilim insanları depremin olacağını söylüyor. Bizim iki plansız mahallemiz var. O mahalleler dışında 11 bin 893 bina var. Bunları kabaca riskli olarak değelendiriyoruz. 70 bin konutun yenilenmesi lazım.

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül: Adalar küçük ve az nüfuslu. Binalarımız genel olarak eski. Kınalıada’da 5-8 kat arası binalar var. Deprem sonrası Adalar’ın sorunları var.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu: İlçemizdeki binaların ortalama ömrü 53 yıl. Bakırköy’de yaklaşık 12 bin bina var. Bunların yüzde 4’ünün bir an önce yıkılması gerekiyor. Yaklaşık 7 yıldır 10 bloklu bir sitenin yıkımıyla ilgili hukuki mücadele veriyoruz. Riskli bina tespiti var.

Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık: Depremin yarın olmayacağının garantisi yok. 24 tane kanun, 11 tane yönetmelik var. Haftasonu Ankara bize misafirliğe gelse hepsini ağırlayabiliriz. Konut stoğu var.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün: Ya İstanbul’u depreme hazırlayacağız ya da 1 milyon mezar kazacağız. Yapı stoğuyla ilgili yapılması gerekenleri söyledik. 86-87-88 yıllarında Esenyurt, Beylikdüzü  ve çevresi Büyükçekmece’ye bağlıydı. Planlar yapılırken, Yıldız Teknik üniversitesi, İTÜ planlara katkı sağladı. Bize ‘Haramidere çevresinde , iki yakasında yapılaşmaya gidilmeyecek. Yapılsa bile 2 katı aşmayacak. Çünkü dereye doğru kayma var. ’ denildi. Bizden ayrıldıktan sonra 2000 yılından sonra 20-30 katlı binalar oluşturuldu.

Şişli Başkanı Belediye Başkanı Muammer Keskin: Bizim şu an 10 bin binamız daha önceki yıllarda yapılmış. Riskli binalar var. Biz vatandaşlarımızı hemen boşaltamıyoruz. Birçok insan Şişli’yi kentin merkezi olarak algılar. Ama bizim bazı mahallelerimiz içler acısı. Yurttaşların bize yardımcı olması lazım. Onlarla birlikte kentsel dönüşüm stratejisi hazırlanmalı. Bazı mahallelerde yapı-imar eksikliği var. Toplanma ve barınma için AFAD bir yer gösteriyor, Teşvikiye’de gösterilen alana ulaşmak imkansız. Ulaştıktan sonra da 1 gün durabilirsiniz.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç: İmar barışı çıkarıldı. Oradaki yanlışlıklar ortada. Bizim gecekondu bölgelerinde vatandaşa getireceği bir şey yok. Devlet bir takım yasalar çıkarmaya çalışıyor. Ama bunun için bir gayret yok. Bizler depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Biz ‘ne yapmalıyız’ı sokakta bulmalıyız.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı: Oturduğum binayı boşalttım. Bu binanın betonuna dokunduğunuda beton dökülüyor. Beton içerisinde deniz kabuğu var, demir yok. Bu 35 yıllık bir bina. İzmir depreminde de betona dokunduğumuzda bu şekilde beton dökülüyordu.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi: Denizin içerisine insanlar binalar yapıyorsa, karada bu daha rahat oluyordur. Deprem asla popülizmi kaldırmaz. Bunun paydaşlarının olması lazım. Yerel yönetimlerin yetkileri artırılmalı. Ama gün geçtikçe yetkiler azaltılıyor. Vatandaş da bu işin içerisinde bulunmalı.

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt: Yapı denetim firmaları çok yanlış yönlendirildi. Şimdi farklı bir şekilde belirleme oluyor. Şu ana kadar yapılan kontroller soru işareti. Kalkınma planımızı oluşturacağız. Bir yerde nüfusu toplamayacağız. Başka bölgelerden daha az  konutun olduğu noktalara insanları teşvik  edeceğiz. Ama asıl önemlisi bugüne kadar teşvik edilen kentsem dönüşüm politikası bence çökmüştür. Daha büyük sorunları beraberinde getiriyor. Zira 5 dairesi olan biri kat karşılığı veriyor.10 daire yapılıyor ve iki katı nüfus geliyor. Bu da başka sorunlar getiriyor. Yapılması gereken şey çok basit, net ve açık. Ucuz kredi verecek devlet ve uzun vadeli kredi. Kanal İstanbul ve başka  yerlere harcanan para ve kaynakların buraya aktarılması durumunda çok değil 10 sene içinde biz bu sorunun tamamını çözeriz. Çünkü bunu yaparken de çok uzman olmaya gerek yok. Yapılacak şey uzun vadeli kredi bulunacak ve o bölgenin dönüştürülmesi yoğunlaştırmayı sağlamadan yapılacak ve sorun bitecek”

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ